Az egészséges táplálkozás

A táplálkozástannal foglalkozó szakemberek régi törekvése a legtöbb országban, hogy az egészséges táplálkozás alapelveit közérthető módon, figyelemfelkeltő grafikai megjelenítési formákkal együtt mutassák be a lakosság számára.

A táplálkozás és az egészség közötti szoros kapcsolat és a helytelen táplálkozás szerepe a betegségek kialakulásában, fél évszázada lett nyilvánvaló a tudósok előtt. Az Egyesült Államokban II. világháború után dolgozták ki az első táplálkozási ajánlást azért, hogy ne forduljon elő minőségi vagy mennyiségi éhezés. Ezt az útmutató a tortához hasonlít leginkább és a négy egyenlő szelet tartalmazza a főbb élelmiszercsoportokat, melyek az alábbiak: 1. gabonafélék, 2. zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök, 3. tej és tejtermékek, 4. húsok és húskészítmények.

Ez a felosztás kisebb-nagyobb változtatással a mai napig megmaradt. A "torta" egyenlő felosztásának az volt a lényege, hogy a háborúban leromlott egészségi állapotú lakosság mind a négy szeletből naponta bőséges mennyiséget fogyasszon.

Néhány évtizede a -világ hét csodája közül- a piramis ihlette meg a tudósokat és létrehozták a táplálkozási piramist. A táplálkozástani kutatások rávilágítottak arra a tényre, hogy a különféle táplálékcsoportokból nem egyenlő mennyiségekre van szüksége a szervezetnek az egészség megőrzése érdekében.

1992-ben az Egyesült Államokban elfogadott étrendi piramis alapját a rostokban gazdag gabonafélék adják. Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék és feljebb haladva, következnek a tej és tejtermékek valamint a húsok, húskészítmények. A piramis "csúcsán" az édességeket és a zsiradékokat találjuk. Ez azt jelenti, hogy a legtöbbet a gabonafélékből, valamivel kevesebbet a zöldség-főzelékfélékből és gyümölcsökből, s ennél is kevesebbet a tejből és tejtermékekből és a húsfélékből kell enni minden nap.

A táplálék szükségletünk függ attól, hogy férfiak vagyunk vagy nők, hogy hány évesek vagyunk, milyen a testömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e. Ennek megfelelően egy kisebb és egy nagyobb számmal jelzett táplálékmennyiség (egység, adag) ajánlható. A piramis-elv szerint a gabonafélékből 6-11, a zöldség csoportból 3-5, a gyümölcsfélékből 2-4, míg a tej és a húsok csoportjából egyaránt 2-3 egység az ajánlott mennyiség naponta a felsorolt jellemzőinktől függően.

A Szívbarát Programban készített élelmiszer útmutató "szivárvány" formájában tartalmazza az ajánlásokat. A szivárvány külső sávja megfelel a piramis talapzatának, és beljebb haladva, egyre rövidebb csíkok jelzik a kisebb mennyiségben ajánlható táplálékcsoportokat. A táplálkozási piramis és az öt évvel később készített szivárvány összehasonlításánál, három lényeges különbséget találunk. A napi ajánlott egységek a szivárvány szerint az alábbiak: gabonafélék 5-9, zöldség és gyümölcs csoport 5-8 (nem különül el ez a két csoport mennyiségileg), tejtermékek 3-4, húsok 2-3 egység.

Bizonyos csoportoknál tehát többet ajánl ez a típus, mint a piramis, más élelmiszerekből viszont kevesebbet. A tej és tejtermékek valamint a húsok, húskészítmények külön sávot képviselnek a szivárványban. A piramis "csúcsát" az édességek és a zsiradékok alkotják, a Szívbarát Program élelmiszer útmutatóján ez a csoport nincs feltüntetve, mert ezen élelmiszerek fogyasztása nem naponta ajánlott.

Németországban 1995-ben dolgozták ki a három sávos piramist. Alapját a gabonafélék, és a zöldség- és gyümölcsfélék alkotják, a középső szinten az un. "építőket" találjuk, ezek a húsok és a tejtermékek. Az "ízesítőknek" nevezett édességek és zsiradékokban, sóban gazdag élelmiszerek itt is a csúcson helyezkednek el.

Hazánkban az OÉTI szakemberei (a 90-es évek végén) a piramis és a szivárvány helyett egy "házikót" építettek. A német piramissal egy időben készült ez az útmutató-típus, melynek kéményét az édességek és a cukrok alkotják. A német piramis és a magyar házikó felépítésének alapelvei megegyeznek; fő üzenetük az, hogy a gabonafélékből és a zöldség-főzelékfélékből egyaránt bőségesen kell fogyasztani minden nap.

A mediterrán országokban (Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban) a legkedvezőbbek a halálozási mutatók, melynek hátterében a mediterrán táplálkozás áll. A Görögországban szintén piramis formájában kidolgozott útmutató három nagyobb egységre tagolódik, amelyek a naponta, hetente és havonta fogyasztandó csoportokat jelentik. A piramis sajátossága a korábbiakban tárgyaltakhoz képest az olíva olaj és a bor minden napi ajánlása, a halakat és a baromfikat heti rendszerességgel kell fogyasztani, míg a (vörös) húsokat havonta. Azonosság pedig az, hogy a gabonafélék valamint a zöldség-főzelékfélék és a gyümölcsök alkotják a talapzatot.

Az egészséges táplálkozás alapjait tehát többféleképpen is meg lehet közelíteni és be lehet mutatni. Az ajánlások közül bármelyiket is követjük, jó úton haladunk az egészségmegőrzés célja felé.